הערכות לאישור מצלמות על כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מ)
טכנולוגיית הצילום באמצעות כטב"מ החלה להתפתח לפני יותר מעשור. בשנים האחרונות התפתחותה קיבלה תאוצה והיום ניתן לרכוש כטב"מ שכולל מצלמה באיכות גבוהה באלפי שקלים בלבד. חדירת טכנולוגיה זו לעולם המיפוי והמדידות היא טבעית וברורה: ביצוע מיפוי פוטוגרמטרי לתאי שטח קטנים בעלויות נמוכות ובטכנולוגיה דיגיטלית, אוטומטית וזמינה.
כדי לעשות שימוש נכון בטכנולוגיה חשוב להכיר אותה היטב, וגם את מורכבותה: האישורים הנדרשים מרשות התעופה האזרחית (רת"א), דיוק מסלול הטיסה וזוויות ההרכנה של הכטב"מ במהלכה, השפעת תנאי מזג האוויר לרבות טמפרטורה ורוחות, דיוקי המצלמה ועדשת הצילום, הביסוס הגאודטי הנדרש, הביקורת המובנית אשר מהווה חלק מהתהליך, תהליכי עיבוד הנתונים והפענוח, דיוקי המיקום והגובה שיש לצפות להם, הידע הפוטוגרמטרי הנדרש מאנשי המקצוע ועוד.
הנחיית מנהל 1.2015 לקביעת דרגת איכות של מערכת צילום למיפוי שנכנסה לתוקף בדצמבר 2016, מפרטת את הנדרש לאישור מצלמה דיגיטלית לצילום לצורך הכנת אורתופוטו או מיפוי. החל משנת 2017 אישרנו מצלמות דיגיטליות גדולות (Large format) ובינוניות (Medium format). לאחרונה אישרנו גם שתי מצלמות קטנות (Small format) המותקנות על כטב"מים.
עלויות בדיקת המצלמות גבוהות מאוד. עד כה מימן אותן המרכז למיפוי ישראל במטרה לקדם את הטכנולוגיות ולאפשר את הרחבת השימוש בהן. מכיוון שהביקוש לאישור המצלמות גבוה, וכדי לאפשר לכל המודדים שמעוניינים לעשות שימוש במצלמות המותקנות על כטב"מ את אישורן, איתרנו בעזרת לשכת המודדים המוסמכים את ארבעת הדגמים הנפוצים ביותר, והחלטנו לבדוק ולאשר אותם ולאחר מכן לבצע בדיקת תקינות של כל מערכת שהדגם שלה אושר (כטב"מ ומצלמה) בתהליך קצר וזול, ועלות מוערכת של כ- 500 ₪.
לאחרונה התברר לנו שמודדים רבים שנמצאים בתהליכי לימוד ואימוץ של הטכנולוגיה, מחליפים את המצלמות שמותקנות בכטב"מים למצלמות במגוון דגמים, כל אחד על-פי טעמו ושיקול דעתו. מציאות זו לא מאפשרת לנו להתקדם עם רעיון הדגמים הנפוצים, ואנחנו מבצעים כרגע חשיבה מחדש כיצד להתמודד עם מצב זה, ברמת הרגולציה ואישור המצלמות. תקוותי שנקבל החלטה בהקדם ונפיץ עדכון להנחיית המנהל 1.2015, שתאפשר את אישור המצלמות על המגוון הרחב שלהן. עד סיום תהליך זה לא נוכל לאשר מצלמות מסוגים נוספים מעבר לאלו שאושרו.
כחלק מתהליך החשיבה מחדש, חשוב לנו להכיר מוצרי מיפוי שבוצעו באמצעות מצלמות המותקנות על כטב"מ. אנו מבקשים את עזרתכם: נודה לכם אם תשלחו אלינו קבצים של מפות שהוכנו בעזרת מיפוי ממצלמות המותקנות על כטב"מ, עם פרטים על המערכות שבאמצעותן בוצעו הצילומים. שילחו בבקשה את הקבצים אל אמיר שנאן ראש תחום פוטוגרמטריה וחישה מרחוק, לכתובת amirsh@mapi.gov.il