גיורא גולוד תרם רבות למחלקת/אגף המדידות/ מפ"י. תרומתו בלטה במספר תחומים:
א. בקידום המחשוב במחלקת המדידות וביסוסו.
ב. בחישוב מחדש של רשת הבקרה הארצית עקב אמינותה הנמוכה.
ג. בבניית הממ"ג הלאומי.
להלן פרוט הפרוייקטים שיזם/השתתף בהם:
א. בניית מערך המחשוב של מחלקת המדידות: בנוסף למעורבותו ברכישות, כנאמר לעיל, השתתף בבניית מערכות המידע הניהוליות והייצוריות של מפ"י; תשתיות חומרה ותקשורת, תוכנה ואפליקציות; ויצירת מערכת אחידה ורציפה, העובדת כיום בזמן אמיתי ומקשרת בין כל העובדים ועמדות העבודה.
ב. חישוב כל רשת הבקרה הארצית (טריאנגולציה) של מדינת ישראל: בשנים 1983-1981 תואמה מחדש רשת הבקרה הראשית (דרגות 1 ו- 2). מ- 1983 עד 1986 תואמה הרשת מדרגות 3 ו-4. הסיבה לחישוב מחדש נבעה מאי-יכולתה לתפקד כ"רשת בקרה". אמינותה של הרשת הייתה נמוכה, ולא ניתן היה לסמוך עליה כבסיס למדידות חדשות.
ג. בניית מערכת המידע הגיאוגרפי (ממ"ג) של מדינת ישראל: בסוף שנות ה-80' יזם ודחף את מפ"י ואנשיו לעבור למערכת מיפוי שכבתית חדשנית. גיורא אפיין את מערכת הממ"ג, המתבססת על מאגרי מידע, ומאפשרת להגיע לכל פרט המצוי במאגר באמצעות הגדרה מדוייקת של המיקום הגיאוגרפי שלו. הוא ניתח דרישות מן המערכת והציג אותה בפני מקבלי ההחלטות: תחילה בפני פרופ' שמעון שטרית, חבר ועדת הכספים, שהיה מאוחר יותר, החל משנת 1992, שר הכלכלה והתכנון. ציון שתרוג, מנהל מפ"י בשנים 1994-1993, העיד כי הצגת הממ"ג על-ידי גיורא גולוד בפני פרופ' שטרית הייתה מרשימה מאוד. בעקבותיה שוכנע פרופ' שטרית בחשיבות הממ"ג, תמך בשימוש בו וקידם את הקמתו. אחר-כך הוצג הממ"ג בפני דוד מגן, שר הכלכלה והתכנון; נתן מאיר, המשנה לחשב הכללי, ועוד. המאמצים נשאו פרי: ב- 5 בינואר 1989 החליטה ממשלת ישראל להטיל על המרכז למיפוי ישראל את הקמת מסד הנתונים של הממ"ג הארצי הלאומי.
ד. בניית מערך ייצור מפות טופוגרפיות בקנ"מ 1:25,000 ממאגרי הממ"ג הטופוגרפי.
ה. יוזמה וביצוע של המיפוי הימי בישראל (יחד עם המנכ"ל, אביאל רון).
ו. עבודה משותפת בפרוייקטים לאומיים עם מוסדות כמו מנהל מקרקעי ישראל (בניית הממ"ג הקדסטרי, שכבת התכנון הארצית ושכבת חכירות הקרקע של המנהל) והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (מפקדי אוכלוסיה). שיתוף פעולה עם מנהל מקרקעי ישראל כפיילוט לקראת הכניסה לעבודה במערכת המידע הגיאוגרפית.
ז. שיתוף פעולה עם גופים נוספים כמו הסיירת הירוקה, רשות העתיקות ועוד. השת"פ נועד לאפשר יעילות-יתר במיפוי שכבות שהינן באחריות גופים אלה, במאבק לשמירת קרקעות, למניעת שוד עתיקות וכד'.
ח. יצירת האורתופוטו הארצי בשיתוף חברת 'אופק - צילומי אוויר בע"מ'. האורתופוטו הצליח מעל המשוער כעזר חדשני המשמש את הציבור כתוספת/גיבוי הממ"ג, ולעתים גם במקומו.
תחילה דובר על מערכת מיפוי אוטומטי. גיורא גולוד, שהיה מנהל גף חישובים ואחראי על ראש גף שרותי ענ"א (עיבוד נתונים אוטומטי) גיאודטי, התקשר עם חברות ומוסדות שעסקו בנושא, בישראל ובחו"ל. הוא חיפש עבור האגף מערכת שתתאים לצרכיו. תוך כדי המגעים עם חברות אלו, הבין שאגף המדידות ישדרג את עצמו ב"קפיצת מדרגה" אם יעבור לעבוד במערכת בעלת בסיס נתונים (DATA BASE) במקום לעבוד במערכת עם קבצים (FILE SYSTEM). הפור נפל, והוחלט לעבוד במערכת הממ"ג (מערכת מידע גיאוגרפית – GIS), המתבססת על מאגרי מידע, ומאפשרת להגיע לכל פרט המצוי במאגר באמצעות הגדרה מדוייקת של המיקום הגיאוגרפי שלו. התחום התמקד בפיתוח ובקידום הבסיס הטכנולוגי של מערכת המידע, ובקשר עם חברות ומוסדות שעסקו במערכות מידע בישראל ובחו"ל. הוא ניתח דרישות מן המערכת ואיפיינן למערכת המידע הגיאוגרפי שנרכשה על-ידי המרכז למיפוי ישראל. במקביל עסק גף ענ"א בהעברת מפ"י לרשת מחשבים הכוללת כיום עשרות תחנות עבודה ומחשבי קצה. רשת כזו מאפשרת עבודה בממ"ג ברמת הארגון.
ב- 1 באפריל 2002 התמנה גיורא למנהל בפועל של מפ"י, לתקופה בת שלושה חודשים. המינוי חודש עוד שלוש פעמים, עד לבחירתו של חיים סרברו לתפקיד המנכ"ל. הפעילות החשובה של גיורא במהלך השנה בה היה מנהל בפועל הייתה החזרת מפ"י לאיזון ולפעילות מלאה, לאחר האבידה הגדולה בעקבות רצח המנכ"ל אביאל רון. גיורא המשיך את הפרוייקטים שבהם החל לעסוק קודם לכן: בניית הממ"ג, עדכון האורתופוטו מדי שנה, שיתוף פעולה עם מוסדות נוספים (ממ"י, המנהל האזרחי, הלמ"ס, הסיירת הירוקה ועוד). בתקופת ניהולו את מפ"י הוביל את פרוייקט תחנות ה-GPS הקבועות. בשנת 2003 הוצא מכרז לניהול והחזקת התחנות, ולמתן שרותים למודדים.
כשחזר לתפקיד הסמנכ"ל למידע ולמיפוי ב- 1 באפריל 2003 המשיך לעסוק בממ"ג הטופוגרפי ובביסוסו. כאמור לעיל, פרש בשנת 2007.
כתב: חיליק הורוביץ
מקורות:
1. ראיון עם גיורא גולוד, 13 במאי 2007.
2. שושני אורי: אוטומציה. עבודה וביטוח לאומי, ירחון משרד העבודה 1, שבט תש"ל, 15 ינואר 1970.
3. גולוד גיורא: חידוש רשת הבקרה הגיאודטית בישראל ע"י הגדרה ותיאום מחדש. מדיתון (בטאון אגף המדידות) גליון מס' 12, 1986 - ניסן תשמ"ו.
4. קולר זאב, דברים לסיומו של תהליך ולהתחלה של תקופה, כנס תקופתי של מנהלי מחלקות, 30.12.1991 (דברים שנשא בכנס).